Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 207 (із змінами).

Особа, яка бажає отримати ваучер, самостійно здійснює вибір професії (спеціальності) за встановленим переліком, а також форми та місця навчання.

Для отримання ваучера особа подає до місцевого центру зайнятості заяву, а також надає паспорт, трудову книжку (дублікат трудової книжки), документ про професійно-технічну або вищу освіту (дублікат такого документа) та реєстраційний номер облікової картки платника податків, з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом (окремі категорії громадян подають також інші встановлені документи).

Рішення про видачу ваучера приймається центром зайнятості не пізніше ніж на 8-й робочий день з дня подання необхідних документів. Центр зайнятості інформує особу про прийняте рішення протягом 3-х робочих днів з дня його прийняття. Для отримання ваучера особа звертається протягом 5-и робочих днів з дня надходження повідомлення до центру зайнятості.

Зарахування особи на навчання на підставі ваучера здійснюється навчальними закладами. Договір про навчання укладається між навчальним закладом та особою протягом 90 днів після видачі ваучера. Оплата навчання здійснюється центром зайнятості.

" "