NSV 3291Україна та Литовська Республіка продовжать планомірний і взаємовигідний розвиток торговельно-економічних відносин у сфері АПК. Про це йшла мова під час зустрічі заступника Міністра з питань європейської інтеграції Владислави Рутицької та Марюса Януконіса, Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні.

«Я хочу відзначити активний діалог та співпрацю між аграрними Міністерствами обох країн. Україну цікавить запозичення литовського досвіду та співпраця в питаннях гармонізації українського законодавства до європейських норм, зокрема, в сфері безпечності продуктів харчування. Також варто виокремити співпрацю у сфері органічного виробництва. Вважаю, що наша держава має серйозний нерозкритий потенціал в цій сфері», - зазначила Владислава Рутицька.

Окрім того, сторони обговорили спільні візити та серію експертних консультацій щодо надання державної підтримки виробникам сільськогосподарської продукції та розвитку підприємницьких ініціатив у сільській місцевості.

«Нам важливий досвід Литовської Республіки, який використовується для створення в Україні оптимальної системи адміністрування державної підтримки аграрної сфери та сільського розвитку, гармонізованої з відповідними вимогами ЄС. У контексті імплементації Угоди про асоціацію, ми продовжуємо співпрацювати у сфері обміну інформацією та передача литовського досвіду щодо вимог до харчової продукції, стандартам якості та безпеки. У планах  - проведення круглих столів та навчальних семінарів для українських фахівців з питань гармонізації національного законодавства та імплементації норм права ЄС у сфері безпеки продуктів харчування», - додала Владислава Рутицька.

Довідково:
За 11 місяців 2015 року товарообіг сільськогосподарської продукції між Україною та Литвою склав 109,5 млн. дол. США що на 63 млн. дол. США менше порівняно з показниками 2014 року.
Експорт – 87,8 млн. дол. США, що на 54,7 млн. дол. США менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Експортувалась переважно наступна продукція:
залишки і відходи харчової промисловості – 20,9 млн. дол. США;
зернові злаки –16,5 млн. дол. США;
олія – 13,8  млн. дол. США;
какао-боби, продукти з нього, шоколад – 5,2 млн. дол. США.
Імпорт – 21,7 млн. дол. США, що на 8,2 млн. дол. США менше. Імпортувалась наступна продукція:
тютюн та вироби з нього – 5,8 млн. дол. США;
спирт – 4,0 млн. дол. США;
готові чи консервовані продукти з риби та ракоподібні – 3,1 млн. дол. США;
м'ясо та субпродукти – 2,03 млн. дол. США.

Прес-служба Мінагрополітики

" "