Сьогодні, 1 липня 2019 року, в Україні настає важливий етап впровадження реформи енергетичної системи держави – відбувається повномасштабний запуск нової моделі ринку електроенергії.

 

Реформування енергетичної системи має на меті:

  • приведення її у відповідність до норм та стандартів ЄС;
  • формування повноцінних ринків природного газу та електроенергії з прозорим конкурентним ціноутворенням та належним захистом вразливих споживачів;
  • оптимізація енергетичного балансу країни;
  • підвищення економічної, екологічної, енергетичної безпеки;
  • зміцнення енергетичної незалежності України;
  • забезпечення потреб країни в паливно-енергетичних ресурсах.

Завдяки реформі споживач зможе сам обирати постачальника електроенергії. Реформа  дозволяє інтегрувати українську енергосистему до європейського енергоринку, що посилить енергетичну безпеку нашої держави.

"Ми збалансували систему таким чином, що вона не призведе до зростання ціни для населення, яку, до речі, не підвищували з березня 2017 року. Варто також знати, що ціна електроенергії для населення України в 2,6 раза нижча, ніж в Росії, в 2,7 раза нижча, ніж в Білорусі.

 Із запровадженням нової моделі ринку ціна на електроенергію для населення має залишитися незмінною - ми про це подбали, також не повинна різко піднятися й для непобутових споживачів. На перехідному періоді вимушено встановлені деякі обмеження з метою недопущення стрімкого зростання тарифів. Ринку необхідно пройти еволюцію до повної лібералізації. 

У будь якому разі нова модель робить правила роботи для всіх учасників ринку прозорими і зрозумілими. І я впевнений, що держава від цього лише виграє. Адже рушієм змін є здорова конкуренція на рівних умовах. Споживач отримає якісні послуги за конкурентною ціною." – зазначив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

" "