a2За підсумком 2015 року частка ЄС в загальній структурі аграрного експорту склала 28,2%, або $4,2 млрд. При цьому в межах безмитних квот вітчизняні виробники можуть експортувати 36 груп товарів. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко в своєму блозі на порталі «Лівий берег».

Він зазначив, що відповідно до законодавства ЄС, на даний момент адміністрування тарифних квот здійснюється за двома принципами: за принципом «перший прийшов – перший обслуговується» (first come, first served) та через систему імпортних ліцензій.

«Для України дія автономного торговельного преференційного режиму з боку ЄС, в межах якого і надаються квоти, – це, фактично, і є відкриття дверей на ринок Європи, доступ на який відбувається за чіткими та зрозумілими правилами. При цьому не йдеться про обмеження обсягів експорту, а лише про те, що експорт зазначених товарів понад визначений обсяг оподатковуватиметься за тими самими умовами, які діють для України сьогодні», - наголосив Олексій Павленко.

Очільник відомства повідомив, що деякі квоти були вичерпані досить швидко. Зокрема, це стосується окремих позицій по зернових та крупах, м’ясу, які були закриті відразу.

«За 2015 рік на 100% було вичерпано квоту на виноградний та яблучний соки, пшеницю, кукурудзу, ячмінну крупу та борошно, основну на курятину, овес, оброблені томати та мед. На 98,9% - квоту на цукор. Крім того, доволі динамічно було використано квоту на ячмінь, ячмінне борошно та гранули (77,7%), солод та пшеничну клейковину - 72,9 %, висівки, відходи та залишки - 22,7% та додаткову річну квоту на курятину – 22,5 %. Також у 2015 році було розпочато експорт в рамках АТП цукру, крохмалю та більш активно вівса та солоду», - уточнює Міністр.

Разом із тим, є види продукції, квоти по яких не були використані у минулому році взагалі. Це, наприклад, квоти на баранину та молочну продукцію.

«Не важко побачити, що в самій процедурі експорту та використання квот немає нічого складного. Водночас скористатися квотою означає, серед іншого, також і виконати низку вимог, пов’язаних із сертифікацією продукції та приведенням її у відповідність з технічними, санітарними та фітосанітарними регламентами Європейського Союзу. Вітчизняним виробникам слід прийняти виклик та показати – наша продукція варта того, аби зайняти місце на європейському ринку», - додав Міністр Олексій Павленко.

23.02.2016

" "