ripakУкраїна відкриває нові ринки збуту ріпаку та продуктів його переробки Текст: Юлія Гаркавенко, провідний експерт олійного ринку агентства «УкрАгроКонсалт»

Серед основних змін в географії експорту ріпаку порівняно з минулим сезоном варто виділити незначне зниження поставок в ЄС, скорочення експорту в два і більше разів у Пакистан і ОАЕ на користь збільшення товарних потоків в Бангладеш і Ізраїль.

При цьому існує ряд держав, постачання ріпаку в які припинені повністю — це В'єтнам, Лівія, Болгарія, Латвія, Китай та ін У той же час були відкриті нові ринки збуту: Індонезія, США, Ліван і деякі країни ЄС. Більше 97% всього експортованого в 2015/16 маркетинговому році ріпаку пішло в ЄС, Пакистан, ОАЕ, Бангладеш та Ізраїль.

Аналіз динаміки експорту ріпаку та продуктів його переробки показує закономірне зниження поставок на зовнішні ринки самої культури на користь збільшення експорту продуктів її переробки — ріпакового шроту і ріпакової олії. Це підтверджується нарощуванням обсягів переробки ріпаку всередині країни. Так, в нинішньому сезоні частка переробленого культури в загальному обсязі врожаю досягла 20,2%, забезпечивши додаткові резерви для виходу української продукції на нові ринки. Підтверджуючи вищесказане, експортні поставки продуктів переробки ріпаку в цьому сезоні досягли рекордних показників. Наприклад, експорт ріпакового шроту виріс на 32%, до 170 000 т, а ріпакової олії — на 38%, до 154 900 т.

Основними споживачами ріпакового шроту традиційно залишаються країни ЄС, на їхню частку припадає більше 50% всього експорту. Рекордних показників в 2015/16 маркетинговому році вдалося досягти не лише завдяки збільшенню поставок вже традиційним споживачам — Іспанії, Литві та Ізраїлю, але і за рахунок нових ринків збуту — Італії, Туреччини і Кіпру. Географія експорту ріпакової олії за останні три сезони розширилася на схід. Якщо в минулому сезоні головним, якщо не єдиним напрямком експорту ріпакової олії з України були країни ЄС, то в цьому в числі лідерів вже впевнено тримаються Китай з часткою експорту понад 26%, Індія — 8,7% і Малайзія -2,8%. Причому країни ЄС збільшили свою участь в експорті українського ріпакової олії на 47%, до 82 000 т. На 2016/17 маркетинговий рік «УкрАгроКонсалт» озвучує оптимістичні прогнози виробництва ріпаку на рівні 1,2 млн т.

Враховуючи велику кількість підприємств з переробки рапсу, стає очевидним, що тенденція скорочення експорту ріпаку на користь продуктів його переробки стане ще більш вираженою. Крім того, істотне зниження прогнозу виробництва ріпаку в європейських країнах у новому сезоні буде сприяти зростанню попиту європейських імпортерів як на український ріпак, так і продукти його переробки. При цьому актуальним питанням залишиться нарощування обсягів поставок на азіатські ринки.

http://landlord.ua/aziatskaya-rapsodiya/

Прес-служба / 26.10.2016

" "