2018-02-21-Zamministra19 лютого 2018 року Ірина Саєнко відвідала підприємство – члена Палати ПАТ «Ельворті», де проходила робоча нарада заступника міністра освіти Юрія Рашкевича з роботодавцями Кіровоградщини.

Основною темою наради стало впровадження «дуальної освіти» та вивчення досвіду ПАТ «Ельворті», яке вже працює із навчальними закладами за цією формою навчання. Підприємство ще з минулого року запровадило у себе цей «пілотний проект» Міністерства освіти і науки України.

Підприємство працює за двома програмами. Перша – це професійно-технічна освіта, яка реалізується в рамках експериментального проекту Міністерства освіти і науки України разом з Центральноукраїнським вищим професійним училищем ім. Миколи Федоровського (ВПУ№4). Друга – це дуальна вища освіта, яку підприємство реалізує разом з Економіко-технологічним інститутом ім. Роберта Ельворті, який теж є членом регіональної торгово-промислової палати.

Перед початком зустрічі з роботодавцями Юрій Рашкевич, на екскурсії підприємством, відвідав робочі місця студентів-«дуалів» та поспілкувався з ними та з їх наставниками.

«Реорганізація всіх провідних економік світу починалася з освіти. Університети повинні стати на службу суспільству. Все починається з підготовки фахівців, реформаторів, які прийдуть і будуть «витягувати» економіку», – підкреслив під час наради голова Кіровоградського обласного об’єднання організацій роботодавців Павло Штутман.

Торкнулися на нараді й теми нестачі професійних кадрів на ринку праці та низької якості освіти у випускників. Особливо гостро з цією проблемою стикнулися на підприємствах «Ельворті ГРУП» та «Гідросила ГРУП», де критично не вистачає кваліфікованих інженерних кадрів.

Довідково. Дуальна освіта – це поєднання роботи і навчання, коли молодого спеціаліста навчальний заклад готує разом з підприємством. Компанія визначає потрібні їй спеціальності й замовляє вишу. Студент поєднує навчання і стажування на підприємстві. При цьому отримує стипендію від підприємства, близьку до заробітної плати. На Кіровоградщині першопрохідцем у впровадженні дуальної освіти, крім ПАТ «Ельворті», є також ПАТ «Гідросила».

За матеріалами прес-служби КОООР

 

" "