З 2 серпня цього року в Україні почнуть діяти нові національні стандарти органічного виробництва (закон №2496-VIII). Цей закон дозволить Україні офіційно вийти на один рівень з країнами ЄС у виробництві та торгівлі органічними товарами. 

Зараз в Україні працює близько 400 органічних сільськогосподарських виробників. В цілому Україна посідає 20-е місце в світі і 11-е в Європі за площею сільськогосподарських угідь під органічним виробництвом. 90%  органічної продукції експортується в більш ніж 40 країн Європи, Америки та Азії.

З уведенням в дію закону про органічне виробництво запрацює 9 основних змін:

    1. Вводиться контроль і реєстрація операторів органічного виробництва;  акредитація сертифікаційних органів. Вводиться обов'язкова реєстрація насіння і виробників органічного насіння і посадкового матеріалу.
    2. Створюється Єдиний реєстр виробників органічної продукції.
    3. Виробники органічної продукції будуть зобов'язані щорічно проходити сертифікацію і декларувати обсяги товарів.
    4. Власники органічних підприємств будуть зобов'язані погоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації. Термін дії сертифіката складе 15 місяців з дати видачі.
    5. Обов'язковою буде взаємодія виробників з органами сертифікації.
    6. Продукція, що не відповідає вимогам законодавства про органічне виробництво та маркування, буде вилучатися. Перш за все це буде стосуватися тих недобросовісних виробників, які маркують упаковки державним логотипом або поміткою «органічний», «біологічний», «екологічний», «органік», але насправді не дотримуються вимог до виготовлення.
    7. Будуть визначені певні умови для виготовлення органічного молока, м'яса та іншої продукції тваринництва.
    8. Органічна рослинна продукція може бути вирощена лише за умови використання добрив, які розщеплюються біологічно.
    9. Сертифікується не один органічний продукт (крупа, пшениця), а процес виробництва (весь шлях від насіння до виробництва, переробки та упаковки).   

  Нагляд буде здійснювати Держспоживслужба України, а повноваження з сертифікації органічного виробництва отримають акредитовані органи сертифікації. При цьому сертифікації не підлягає:
- реалізація органічної продукції закладами громадського харчування;
- реалізація органічної продукції суб’єктами господарювання, які займаються оптовою, оптово-роздрібною торгівлею. 
За реалізацію «органічної» продукції без сертифіката передбачені штрафи.

" "