Станом на 1 липня 2019 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 20 638,9 млн  доларів США (в еквіваленті). У червні вони зросли на 6,4% завдяки насамперед розміщенню Урядом єврооблігацій і купівлі Національним банком валюти на міжбанківському ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали наступні чинники.

По-перше, операції Уряду з управління державним боргом. Так, у червні надходження від розміщення облігацій внутрішньої і зовнішньої державної позики становили 1 612,4 млн  доларів США. Зокрема, від розміщення єврооблігацій отримано 1,0 млрд євро, від ОВДП - 325,8 млн  доларів США і 148,0 млн євро. 

Частина цих надходжень була спрямована на обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті. Загальна сума таких виплат становила 952,4 млн  доларів США (в еквіваленті). З них 773,6 млн  доларів США сплачено за ОВДП. Платежі Уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду становили 157,5 млн  доларів США. Решта коштів спрямована на виконання інших зобов’язань перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями.

По-друге, сприятлива ситуація на валютному ринку, що склалася унаслідок збереження позитивної цінової кон’юнктури для українського експорту, помірних обсягів імпорту та припливу іноземного капіталу в державні цінні папери, номіновані в гривні.

Ці фактори зумовили перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Національному банку змогу поповнити міжнародні резерви за рахунок інтервенцій на міжбанківському валютному ринку на загальну суму 322,3 млн  доларів США. Зокрема, 183,0 млн  доларів США було куплено під час здійснення інтервенцій шляхом запиту найкращого курсу та 139,3 млн   доларів США – за єдиним курсом. Інтервенцій з продажу валюти Національний банк упродовж місяця не проводив.

По-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 254,6 млн  доларів США (в еквіваленті).

" "