На виконання доручення Міністерства закордонних справ України щодо запровадження країною перебування профілактичних заходів, спрямованих на уникнення розповсюдження коронавірусу СОVID-19, а також можливих змін у торговельній політиці Туркменістану в умовах поширення у світі COVID-19 повідомляємо про таке.

ukr turkm

Згідно з нотою Міністерства закордонних справ Туркменістану, отриманою 24 березня ц. р., починаючи з 24 березня 2020 р. перевезення вантажів, що прибувають автомобільним транспортом через КПП «Гарабогаз» і «Фарап» на державному кордоні Туркменістану, які прямують далі в Туркменістан, а також транзитом його територією буде здійснюватись туркменськими вантажоперевізниками. При цьому передача вантажів, що знаходяться в автомобільному причіпі або півпричіпі, від іноземного перевізника буде здійснюватись в спеціально визначених місцях при умові їх безконтактної передачі.

Окрім того, іноземні автомобільні вантажні транспортні засоби, які прибули в міжнародний морський порт Туркменбаші до 23 березня 2020 р. включно, можуть залишити автомобільні причіпи чи півпричіпи в спеціально відведених місцях на території міжнародного морського порту Туркменбаші для подальшого їх транспортування в Туркменістан або транзитом територією країни туркменськими вантажоперевізниками. Власникам іноземних автотранспортних засобів необхідно забезпечити їх повернення разом з водіями морським шляхом.

Починаючи з 24 березня ц.р. всі види вантажів, що прибувають в міжнародний морський порт Туркменбаші, у т.ч. транзитні, необхідно відправляти морськими суднами на причіпах і півпричіпах без автотранспортних засобів, водіїв і супроводжуючих осіб.

Водночас туркменська сторона, з метою забезпечення ефективного функціонування транспортно-транзитних коридорів територією Туркменістану, пропонує активно використовувати перевезення вантажів в контейнерах і залізничних вагонах, використовуючи при цьому комбіновані види перевезень (морським і наземним транспортом).

З питань, пов’язаних з транспортуванням вантажів в Туркменістан і транзитом його територією відкриті «гарячі лінії»:
+993 65 647 471 - м. Ашгабат;
+ 994 502 900 301 - м. Баку;
+998 712 023 210/+998 901297 455 - м. Ташкент.

" "