ctr224 липня 2019 року відбулося чергове засідання Робочої групи з розробки Стратегії розвитку Кіровоградської області на 2021-2027 роки та Плану заходів на 2021-2023 роки з її реалізації під керівництвом т.в.о. голови облдержадміністрації Світлани Лобанової. У засіданні взяли участь:

 

ctr1

заступник голови облдержадміністрації Сергій Осінський;

президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Ірина Саєнко;

керівники структурних підрозділів облдержадміністрації;

державні експерти із стратегічного планування регіонального розвитку Мінрегіону Станіслав Зубко та Катерина Самсонюк (в режимі он-лайн).

Світлана Лобанова нагадала, що робота з розробки Стратегії розпочалась у лютому. З того часу проведено низку публічних обговорень та напрацьовано значний обсяг аналітики за попередні 5 років.

Результати SWOT-аналізу розвитку області презентувала директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ніна Рахуба. Вона, зокрема, поінформувала про можливості для успішного розвитку області в довгостроковій перспективі, виокремивши сім основних галузей, що мають значний економічний та інноваційний потенціал.

За словами Ніни Рахуби, в області насамперед є потенціал для розвитку агропромислового комплексу. Площа родючих чорноземів на Кіровоградщині складає майже 2 млн. гектар. В сільському господарстві зайнято близько 106 тисяч осіб (28% зайнятого населення). Майже 5% валової сільгосппродукції в Україні (8 місце) виробляється в області. За п’ять років у сільське господарство залучено більше 13 млрд. гривень капітальних інвестицій. Також розвинена харчова промисловість, яка займає 36% у загальному обсязі реалізованої продукції в області,у т.ч. 60% продукції - олія і тваринні жири.

Крім цього, перспективною для області є видобувна промисловість. На території області знаходиться 390 родовищ із запасами мінерально-сировинних ресурсів. Більша половина запасів (58,2%) – це сировина для будівельних матеріалів.

Ніна Рахуба також відзначила активний розвиток альтернативної енергетики в області. Наразі на Кіровоградщині побудовано (деякі у стадії будівництва) 39 сонячних електростанцій. Серед сильних сторін регіону вона назвала й освітній простір, де створено умови та можливості для здобуття якісної освіти.

До конкурентних переваг області фахівці віднесли й міжнародну виставку «АГРОЕКСПО», що є найбільшою в Україні та входить в десятку найпотужніших в Європі. З кожним роком проведення виставки стимулює розвиток інших галузей та сфер послуг (транспорт, готельний, ресторанний бізнес та інше). На ці та інші сильні сторони області будуть зроблені акценти під час розробки Стратегії-2027.

Разом з тим, Ніна Рахуба назвала й загрози, що можуть послаблювати потенціал подальшого розвитку Кіровоградщини. Серед основних факторів: неналежний стан доріг, сировинна спрямованість експорту сільгосппродукції, низький рівень доходів населення, значний рівень безробіття, високий рівень техногенного навантаження, недостатня фінансова спроможність місцевих бюджетів, складана демографічна ситуація та інші.

Як зазначила Світлана Лобанова, наступним етапом підготовки Стратегії має стати розробка її стратегічних та операційних цілей, з урахуванням впровадження засад SMART-спеціалізації.

«Починаємо роботу зі збору проектних ідей. Ми готові до діалогу і чекаємо пропозицій від наших бізнес-партнерів, територій. Лише на партнерських засадах, поєднавши зусилля, ми зможемо розробити якісну Стратегію, що буде не просто на папері, а реально працюватиме», - підкреслила виконуюча обов»язки голови облдержадміністрації.

Матеріали та фото з сайту Кіровоградської ОДА

" "