el-torgНа базі Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати 5 жовтня 2015 року відбувся семінар з впровадження системи електронних державних закупівель.

Учасникам семінару - представникам облдержадміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів та керівникам підприємств - проектний менеджер реформи державних закупівель Національної ради реформ Кристина Гуцалова презентувала систему електронних державних закупівель "PROZORRO".

Система уже працює, її тестовий запуск відбувся ще минулого року. Основна мета системи - забезпечення прозорості процесу державних закупівель, підвищення довіри бізнесу та боротьба з корупцією. Перші закупівлі через "PROZORRO" вже провели Міністерство юстиції України, Міністерство оборони України, Державне управління справами, "Енергоатом" та інші державні органи і компанії. У всіх торгах, які відбулися, економія склала очікувані 10-20% від початкової ціни.

"Створення реальної конкуренції в сегменті державних закупівель, бюджет яких складає біля 200 млрд. грн. на рік, є нагальною потребою української економіки", - підкреслила Кристина Гуцалова.

Щорічно через корупційну складову і неефективно організований сам процес торгів, як зауважила далі проектний менеджер, загальна сума державних закупівель втрачає по 10%. Запровадження електронної системи торгів унеможливить застосування корупційних схем завдяки низці факторів. Так, одним із ключових принципів є "всі бачать все" - повна інформація про умови закупівлі доступна всім учасникам, громадськості та контролюючим органам. Імена учасників стають відомі лише після завершення аукціону. На відповідність якісним та іншим кваліфікаційним вимогам перевіряються пропозиції лише переможців, що унеможливлює відсіювання учасників до проведення аукціону. Переможець, який не підтвердив своєї пропозиції, дискваліфікується, а статус переможця переходить до учасника, який надав наступну кращу пропозицію. Навіть наявність прямого контакту продавців та покупців не може вплинути на результат аукціону.

Учасники семінару мали змогу поспілкуватися також і з представниками електронних торговельних майданчиків, що ввійшли до складу системи "PROZORRO".

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "