21 грудня 2018 року у Центрі інформаційної підтримки бізнесу, заснованого на базі Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати в рамках ініціативи ЄС EU4Business за підтримки ЄБРР, пройшла конференція "Перспективи розвитку бджільництва у Кіровоградській області".

Учасниками заходу, мета якого полягала в допомозі бджолярам області підвищити ефективність роботи та ознайомити з перспективними технологіями, стали близько сотні представників галузі, що підтвердило актуальність теми для Кіровоградської області. Серед іншого, мова йшла і про підвищення рентабельності та формування доданої вартості у бджільництві.

За словами організаторів, Україна є одним з провідних експортерів меду у Європі, тож розвиток бджільництва у регіоні, для якого існують усі передумови, цілком може стати додатковим чинником його економічного розвитку.

Спікерами заходу стали голова правління Полтавської обласної ГО «Спілка пасічників» Наталя Сенчук та бджоляр-дослідник, почесний пасічник України, лауреат Золотої премії Бджолярського кола, автор книги «Творче бджільництво» Володимир Малихін – добре знані в Україні фахівці у галузі бджільництва, які своєю працею сприяють розвитку галузі та професійному вдосконаленню вітчизняних пасічників.

На початку конференції учасників ознайомили з програмами підтримки пасічників, результатами їх впровадження та умовами участі у них на прикладі Полтавської області. Продовжили першу частину заходу розглядом питань покращення еродованих земель за рахунок висадження медоносних дерев та кущів та збереження бджіл від отруєнь.

Наталя Сенчук, ділячись досвідом організацій та об’єднань пасічників Полтавщини, закликала учасників брати участь у всеукраїнських ярмарках та міжнародних виставках, адже тільки так, на її думку, можна звернути увагу місцевої влади на проблеми і досягнення галузі в регіоні.

Другу частину конференції присвятили питанням імунітету бджіл, ролі роїння в процесі створення бджолосімей, ролі генетичного матеріалу при вирощуванні та багатоматочного утримання бджіл.

Окремо зупинилися на принципах функціонування ізоляторів Хмари, призначених для управління розмноженням бджіл та лікування бджолиної сім'ї від вароатозу без застосування лікарських засобів.

На завершення спікери відповіли на питання учасників конференції, яка стала завершальним заходом, організованим Центром інформаційної підтримки бізнесу м. Кропивницький у 2018 році. Крім того, учасники конференції висловили вдячність її організаторам та сподівання на те, що проведення галузевих заходів для МСП у 2019 році буде продовжено.

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "