IMG 1204На минулому тижні, впродовж 13-18 жовтня, відбувся візит сільськогосподарських виробників області за участю президента Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Ірини Саєнко та директора департаменту агропромислового розвитку Сергія Коренюка до Франції.

Метою візиту стало вивчення досягнень в аграрній IMG 1222 1сфері Франції, обмін передовими здобутками у галузі сільськогосподарського виробництва, пошук нових партнерів та обговорення проектів співробітництва.

Франція є найбільшим виробником сільськогосподарської продукції в Західній Європі та одним з найбільших її експортерів у світі. Передумовою цього стали сприятливі природні умови і великі площі придатних для використання земель. Орні землі займають 19 млн га, луки і пасовища — 12 млн га.

Загальний високий рівень розвитку країни також IMG 1217позитивно позначився на сільськогосподарському виробництві, яке належить до інтенсивних та високопродуктивних.

У рамках програми візиту делегація  відвідала завод-виробник сільгосптехніки Manitou у місті Нант а також дві великі ферми: ферму  Valérie и Thierry Desilles і ферму Catherine и Patrick Leffray.

Завод Manitou є відомим у всьому світі, на ньому виробляються переважно навантажувачі. Завод у Нанті займає територію 42 гектари, використовує замкнутий цикл виробництва, має  абсолютно автоматизований склад запчастин. Номенклатура цього складу налічує біля 70 тисяч запчастин. Завод відзначається високою культурою виробництва. Кожна машина проходить через багаторівневу систему контролю якості продукції.

Під час зустрічі із засновником та головою правління заводу Марселем Бро було обговорено перспективи співпраці.

У сільському господарстві Франції працює 1,2 млн чол., середній розмір ферм становить 28 га. В цілому переважають малі та дрібні господарства - до 20 га. В умовах посилення конкуренції з боку інших країн ЄС та країн, що розвиваються, все більшого значення набувають великі господарства, яким надається підтримка держави.

Ферма Valérie и Thierry DESILLES має 160 гектар пасовищ та ланів, де вирощуються злакові культури, а також утримується 120 дійних корів голштинської породи.   Для видоювання корів використовуються два доїльних роботи. На фермі також розводяться кури породи Janzé.

Фермі Catherine и Patrick LEFFRAY належить 147 гектарів злакових культур. На фермі утримується 85 дійних корів голштинської породи. Також ферма спеціалізується на вирощуванні індиків.

Пані LEFFRAY є членом правління AGRIAL, одного з найбільших та найважливіших кооперативів Франції.

Під час візитів на ферми наша делегація довідалася про переваги корів голштинської породи та особливості їх вирощування і утримання,  також про розведення курей породи Janzé та індиків.

У Франції сільськогосподарські кооперативи набули широкого поширення.  Малі товаровиробники не в змозі самостійно придбати та обслуговувати високопродуктивну  сучасну сільськогосподарську техніку. Цю проблему було ефективно розв'язано шляхом утворення кооперативів CUMA (кооператив зі спільного використання сільськогосподарської техніки). CUMA об’єднують фермерів для спільного використання засобів праці, для розширення агробізнесу, поліпшення якості та результатів господарської діяльності. Кооператив зі спільного використання техніки працює тільки зі своїми членами, підпорядкований особливим законам і правилам.

Перевагами  CUMA є: приріст продуктивності при використанні надійних сучасних технічних засобів за нижчою вартістю, поліпшення умов праці; краща якість кінцевого продукту при використанні продуктивніших технічних засобів; сприяння диверсифікації.

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "