IMG 426622 жовтня 2019 року у Центрі інформаційної підтримки бізнесу м.Кропивницького, створеному на базі Кіровоградської торгово-промислової палати за підтримки  #ЄБРР в Україні, відбулася координаційна зустріч зі стейкхолдерами, у якій взяли участь:

IMG 4256виконавчий директор обласного відділення української спілки промисловців та підприємців  Сергій Бедзай;

голова Спілки підприємців малого та середнього підприємництва Кіровоградської області Олена Надутенко;

IMG 4257начальник відділу державної регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Тетяна Ткаченко;

директор агенції регіонального розвитку Олександр IMG 4260Гавриленко;

голова громадської організації «Суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в Кіровоградській області» Дмитро Швець;

керівник Кіровоградського регіонального контактного IMG 4259пункту європейської програми HORIZON 2020 Тетяна Котенко;

розробник авторського курсу для МСБ Тетяна Головченко;

Секретар обласної ради підприємців, директор ТОВ IMG 4258швейне виробництво «Мрія Є» Інна Чижик;

завідувач кафедри прикладної механіки та інформаційних технологій Економіко-технологічного інститут імені Роберта Ельворті,  к.т.н. Олександр Пузирьов;

головний спеціаліст Департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради міста Кропивницького Антоніна  Малиновська.

Головна мета зібрання – обговорення напрямків співпраці та можливостей синергії зусиль та гармонізації діяльності стейкхолдерів для розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні.

Модератор зустрічі – керівник Центру інформаційної підтримки бізнесу Надія Пшенична.

Відкрив зустріч та привітав учасників віцепрезидент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Олег Хмуренко. Про роботу ЦІПБ та про плани на 2020 рік присутнім розповіла Надія Пшенична.

На сьогоднішньому етапі розвитку економіки важливе значення в економіці нашого регіону та всієї Україні відіграє малий бізнес. Саме він сприяє швидкій структурній перебудові економіки, насичує ринок товарами та послугами, створює робочі місця, оперативно відгукується на потреби суспільства. Однак нині розвиток малого і середнього підприємництва гальмується через ряд проблем. Одна з найболючіших – стрімкі зміни в законодавстві, які не узгоджуються з потребами суспільства і приймаються без широкого громадського обговорення. Олена Надутенко впевнена: «Без громадського аудиту та широкого обговорення не повинен прийматися жоден закон». На думку присутніх, саме такі зміни в законодавстві – одна з причин тривалої глибокої кризи, у якій перебуває малий та середній бізнес.

На зустрічі також обговорювалася недостатня підтримка з боку держави малого бізнесу. Однак, як зазначив Олександр Бондаренко, в області діє ряд програм підтримки МСБ, зокрема, регіональна програма розвитку малого та середнього підприємництва на 2019-2021. Відповідно до рішення обласної ради від 11 грудня 2018 року №598 "Про обласний бюджет на 2019 рік" на підтримку підприємництва в обласному бюджеті передбачені кошти у сумі 1 млн. грн., у місцевих бюджетах – майже 1,6 млн. грн. Та  у цьому році  підприємці не звертались за фінансовою допомогою на реалізацію бізнес–проектів і за частковою компенсацію відсотків за кредитами.

Тетяна Ткаченко та Антоніна Малиновська також наголошували на тому, що підприємці майже не звертаються за допомогою. Причин декілька: підприємці побоюються перевірок використання коштів за цими програмами, здебільшого потребують оборотних коштів а не купівлі засобів виробництва та вважають за краще вирішувати свої проблеми самі, навіть в збиток власному бізнесу.

Уже на наступний рік готується проект програми підтримки стартапів та інформаційний сайт – банк бізнес-планів, які можна реалізувати в умовах нашої області.

Ще одна проблема, від якої потерпає МСБ, - високий податковий тиск, який спонукає малий бізнес іти до тіньової економіки. Ці проблеми можна вирішувати лише за умови співпраці бізнесу і влади. Тому бізнес повинен об’єднуватися для плідного діалогу, а влада – враховувати потреби МСБ та підтримувати його.

Сергій Бедзай наголошував на тому, що підприємці нашого регіону, на відміну від МСБ у промислово розвинених областях, пасивні, зазвичай не вірять у результативний діалог з владою і не поспішають об’єднуватися для захисту своїх прав. Одна з причин – бюрократичні складнощі у вирішенні багатьох питань.

Ще одна загрозлива проблема нашої області – дефіцит кадрів, який чимдалі зростає. Один із шляхів вирішення – навчання студентів за дуальною системою освіти, яку запроваджено в ЕТІ. Про переваги системи розповів Олександр Пузирьов. Також він зазначив, що такий підхід дає молоді повне розуміння своєї професії і можливість змінити свій фах на першому-другому курсі. Інна Чижик зауважила, що за дуальною системою навчання – майбутнє, адже молодь, яка навчається за традиційною схемою професійного навчання, виявляється зовсім не готовою до реальної роботи на виробництві.

Ще одним із шляхів вирішення проблеми кадрового голоду є навчання спеціалістів на замовлення. Однак тут теж є ризики, коли спеціаліст, навчений за кошти підприємця, може стати його конкурентом. Для уникнення такого конфлікту необхідні відповідні зміни до трудового кодексу.

Ще одна з умов для пожвавлення розвитку малого та середнього бізнесу та створення нових робочих місць  – організація навчання для МСБ у вигляді тренінгів, семінарів, бізнес-шкіл, професійних курсів служби зайнятості від висококласних фахівців та широка інформаційна кампанія про ці заходи.

Як зазначила Тетяна Котенко, проблеми, які обговорювалися на зустрічі, є спільними для всієї країни і тривалими в часі. Їх можна вирішити  лише докладаючи спільних зусиль. Проблема МСБ у нашому регіоні – зневіра у допомозі від держави.

Олег Хмуренко та Надія Пшенична підсумували результати дискусії. Нині існує багато проблем, які стримують розвиток малого і середнього бізнесу. Вирішувати ці проблеми можна, лише об’єднавши спільні зусилля МСБ у діалозі з владою. Це надасть можливість істотно впливати на процеси структурної перебудови в економічній системі країни, робити вагомий внесок у зростання загального обсягу роздрібного товарообороту,  створювати сприятливі умови для розвитку чесної конкуренції в підприємницькій діяльності, забезпечувати сильні та дієві мотиваційні механізми, які б сприяли інноваційним процесам та високоефективній праці в малому підприємництві в області.

 

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "