17 березня 2020 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Законом передбачено внесення змін у частину другу статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні». Відповідно до змін, до переліку форс-мажорних обставин було віднесено карантин, встановлений Кабінетом Міністрів України.

Звертаємо увагу, бізнес автоматично не може бути звільненим від відповідальності у зв’язку із внесенням до переліку форс-мажорних обставин карантину. Відповідно до міжнародної практики обставина форс-мажору, в тому числі карантин, автоматично не звільняє від обов’язку виконання зобов’язань та відповідальності за невиконання зобов’язань.

У зв’язку із введенням карантинних обмежень в Україні (Постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», із змінами), необхідно письмово звернутись до контрагента, для застосування процедури урегулювання відносин сторін за договором шляхом укладання відповідних змін, доповнень до договору щодо перенесення строків виконання зобов’язань.

Якщо питання внесення змін до договору з контрагентом врегулювати не вдалося, то Заявник може отримати Сертифікат про форс-мажорні обставини, що унеможливили виконання зобов’язань у зв’язку з введенням карантину. КРТПП розглядає відповідні заяви, дотримуючись стандартної процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), встановленої Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин, який було затверджено в новій редакції від 18 грудня 2014 р. № 44(5), зі змінами і доповненнями. Вичерпну інформацію про послугу, в тому числі форми та зразки заяв розміщено на сайті ТПП України.

Також інформуємо, що КРТПП може розглядати заяви про засвідчення форс-мажорних обставин у разі неможливості користування приміщеннями, у зв’язку із введеними на рівні державної влади обмеженнями або заборонами для суб’єктів господарювання у відповідних сферах діяльності.

Звертаємо увагу! Не вважаються форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) у будь-якому випадку: фінансова та економічна криза, дефолт, зростання офіційного та комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти, недодержання/порушення своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов’язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів тощо.

Враховуючи складну ситуацію, в якій опинилась більшість суб’єктів господарювання, у зв’язку з введенням карантину на території України, спрощено процедуру подання заяви щодо можливості засвідчення форс-мажорних обставин за договорами оренди, подається мінімальний пакет документів:

- відповідна форма заяви, підписана керівником підприємства;

- копія договору;

- копія наказу (розпорядження) про припинення господарської діяльності підприємства у зв’язку з введенням карантину;

- повідомлення (сповіщення) іншої сторони про неможливість виконання своїх зобов’язань за договором в зв’язку з введенням карантину.

 Надсилати звернення до Кіровоградської РТПП ви можете на адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Звертаємо увагу, що заявник має право звертатися за засвідченням форс-мажорних обставин у разі вже порушеного строку виконання зобов’язання у зв’язку з введеним карантином.

За консультацією можна звертатися за тел.(0522) 24-02-89, (050) 488-44-43

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "