Президент Володимир Зеленський підписав УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №761/2019 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб — підприємців", який набере чинності з дня його опублікування.

Відповідно до документу, Кабміну доручено утворити координаційну раду з питань розвитку мікро- та малого підприємництва та залучити в неї представників громадських організацій в сфері малого бізнесу.

У двотижневий строк за участі створеної ради Уряд має подати на розгляд Верховної Ради законопроекти, спрямовані на:

- лібералізацію умов та критеріїв віднесення ФОП до першої групи спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, зокрема шляхом встановлення більшого розміру граничного обсягу їх доходу протягом календарного року, надання їм права використовувати працю найманих осіб, а також розширення переліку видів діяльності, які вони можуть здійснювати;

- запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) щодо дотримання ними порядку застосування РРО;

- пом'якшення відповідальності за порушення встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Указом також встановлено необхідність спростити процедуру реєстрації РРО через інтернет та надати відповідні роз'яснення.

Крім того, Президент зобов'язав Кабмін з 1 січня 2020 року дати можливість платникам податків тестувати безкоштовне програмне забезпечення під час здійснення розрахункових операцій.

Також В. Зеленський підписав закони № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»(законопроект № 1053-1) та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (законопроект № 1073), які Парламент ухвалив 20 вересня 2019 року. Детальніше про ці документи можна прочитати тут.

Зверніть увагу: в Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати і платити податки, а також подавати звітність до держорганів.

 

За матеріалами електронного ресурсу Юрліга https://biz.ligazakon.net/ua/news/190220_fop-zblshat-lmt-dokhodv-ta-ne-budut-perevryati-dva-roki-ukaz-prezidenta

" "