Export APK Україна не використала всіх експортних квот на постачання продукції в ЄС з огляду на те, що частина товарних позицій не мала відповідних сертифікатів, частина - не виробляється у великих обсягах, а також через логістичні труднощі. Про це сказала заступник Міністра з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

«Деякі преференції так і залишаються невикористаними. Це може означати наступне. Перше - відсутність сертифікованого виробництва, друге - аграрії не виробляють продукції у достатньому обсязі. Наприклад, Європа готова придбати 1500 тонн баранини, але не отримала жодної. Третє - складна логістика. Тому і виникає питання із заповненням окремих позицій», - зазначила Рутицька.

Водночас українські аграрії упевнено використовують європейські квоти на постачання меду, зерна, м'яса птиці, фруктових концентратів та іншої продукції.

«Сьогодні Міністерство аграрної політики і продовольства визначає причини за кожною товарною групою, за якою ми не використовуємо квоти. Крім того, ми проводимо інформаційну роботу, «експорт-промоушн» для українських виробників, пояснюючи шляхи виходу на ринки Європи і можливі преференції від експорту в країни ЄС», - додала заступник Міністра.

Так, станом на 30 червня 2015 року квоту з експорту цукру було закрито на 80,6% (з дозволеного обсягу у 20,07 тис. тонн), солоду і пшеничної клейковини - на 0,9% (7 тис. тонн), висівок - на 8,6% (з 16 тис. тонн),  обробленої томатної пасти - на 67,7% (10 тис. тонн), вівса - на 69,9% (4 тис. тонн).

Водночас, на 100% були використані квоти на вивіз меду у 5 тис. тонн, ячмінної крупи і борошна у 6,3 тис тонн. На 99,8% використано квоту на вивіз виноградного і яблучного соку у кількості 10 тис. тонн.

Прес-служба Мінагрополітики

" "