nefedovВ електронній системі публічних закупівель ProZorro з’явилася довгоочікувана функція перевірки оплати за контрактом. Завдяки зусиллям Мінекономрозвитку, команди ProZorro, Міністерства фінансів, системи Є-Data і проекту .007, кожен бажаючий може ознайомитись не тільки із текстом контракту, який було підписано з переможцем тендеру, а ще й дізнатися, чи була проведена по ньому оплата.

Дані щодо оплати контрактів, як і решту документації по тендеру, можна знайти на сторінці тендеру на сайті prozorro.gov.ua. Додавання цієї функції було одним із побажань, які найчастіше звучали від представників бізнесу, оскільки довгі роки формувався стереотип, що держава є поганим платником. «Дуже важливо відновити довіру бізнесу до публічних закупівель, і функція контролю за оплатою значно додасть впевненості постачальникам. Крім того, це дозволить активістам і правоохоронцям відслідковувати можливі порушення в оплаті і вживати відповідні заходи до замовників, які порушують правила чи намагаються ними маніпулювати», - розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Функція контролю оплати була розроблена представниками Є-Data і проекту .007, які дозволяють в режимі онлайн відстежувати платежі, які проводяться через державне казначейство, а також збирати аналітику таких платежів за підприємствами, регіонами, ключовими платниками тощо.

«Контроль за фінансами в державі – це дуже важлива складова реформ. Коли ви маєте змогу подивитися, за що і кому сплачує ваша міська рада, а які платежі йдуть погано і «зі скрипом», ви можете вимагати від чиновників пояснень. Це чудовий інструмент для тиску на недобропорядних держслужбовців. Крім того, це безцінне джерело для журналістських матеріалів, особливо для тих, хто активно займається розслідуванням корупції. Інтеграція нашого сервісу з електронною системою ProZorro дозволить ще краще контролювати рівність умов і дотримання правил в держзакупівлях. Все це позитивно вплине на хід реформ в державі», - зазначила Оксана Маркарова, перший заступник Міністра фінансів України.

Головним завданням в процесі інтеграції було поєднати інформацію по конкретних контрактах в системі ProZorro із інформацією по сплаті за цими контрактами Держказначейством. Окрім технічного боку робіт, величезних зусиль потребувало бюрократичного узгодження процедур. Їх швидкому завершенню спряла, в тому числі, підтримка і сприяння Кабінету міністрів. Рішення максимально сприяти інтеграції реєстрів і відкритих баз даних в систему ProZorro було затверджене під час засідання Уряду 1 червня.

Презентація функції контролю сплат доступна за посиланням: http://bit.ly/29B8aJo

Прес-служба / 18/07/2016

" "