Торгово-промислова палата України, як організація, що завжди діє в рамках правового поля, після отримання обов'язково виконає офіційні рекомендації АМКУ щодо розробки та затвердження єдиного порядку розрахунку вартості послуг із оформлення та видачі сертифікатів походження товарів та погодить його з Міністерством економічного розвитку та торгівлі і Державною регуляторною службою, як це визначено законодавством.

У 2008 році єдиний тариф на зазначені послуги для всієї системи торгово-промислових палат України був установлений згідно з постановою КМУ №255 "Про визначення Торгово-промислової палати уповноваженим органом з видачі сертифікатів про походження товару" і погоджений із відповідними державними органами. При цьому, виходячи зі складної економічної ситуації в країні, для спрощення навантаження на бізнес із того часу зазначені тарифи не переглядалися.

Крім того, ТПП України завжди виконує рекомендації Всесвітньої ради із сертифікації при Міжнародній торговій палаті. Зокрема, наразі впроваджується автоматизована система онлайн-оформлення сертифікатів та їх верифікації. Завдяки їй стане можливим скорочення строків видачі сертифікатів і зменшення їх вартості для бізнесу, а для регіональних палат витрати на видачу сертифікатів будуть в повному обсязі уніфіковані за рахунок єдиного програмного забезпечення, єдиних методичних рекомендацій, уніфікованого курсу навчання фахівців та їх сертифікації. Слід також зазначити, що відповідальність за оформлення сертифіката покладається виключно на експерта ТПП, котрий особистим підписом і печаткою, зразки яких надаються всім країнам-імпортерам нашої продукції, засвідчує цей сертифікат. Такий підхід повністю корелюється з вимогами СОТ про спрощення торгівлі.

Тож, розробляючи новий порядок розрахунку вартості послуг із оформлення та видачі сертифікатів походження товарів, як того наразі вимагає від нас АМКУ, ми обов'язково скористаємося експертними висновками та рекомендаціями авторитетних міжнародних організацій.

прес-служба ТПП України

" "