Умови та механізм фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників (далі – навчання працівників), щодо яких є загроза вивільнення у зв'язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва, за умови збереження за працівниками місця роботи, визначені Порядком фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, щодо яких є загроза вивільнення у зв'язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва, за умови збереження за працівниками місця роботи, затверджено постановою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 29.01.2009 N 94 (із змінами).

Навчання працівників організовується роботодавцем за погодженням базових центрів зайнятості у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах. Фінансування витрат роботодавця на навчання працівників здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) в межах коштів, передбачених на ці цілі у бюджеті Фонду, у разі організації роботодавцем зазначеного навчання у період реорганізації або перепрофілювання підприємства, тимчасового припинення виробництва за умови збереження за працівниками місця роботи на підприємстві протягом одного року після закінчення навчання. Трудовий договір з працівником після навчання не може бути розірвано роботодавцем з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40, пунктом 1 статті 36, частиною третьою статті 38 Кодексу Законів про працю України, протягом зазначеного періоду.

Підприємство звертається до базового центру зайнятості із заявою та визначеним у вказаному Порядку комплектом документів. Подані документи протягом 3-х робочих днів аналізуються та подаються базовим центром зайнятості на розгляд комісії, яка створюється регіональним центром зайнятості. Комісія розглядає питання про виділення коштів для оплати за навчання працівників протягом 5 робочих днів. Рішення про виділення коштів роботодавцю в термін до 3-х робочих днів приймає директор регіонального центру зайнятості, воно оформлюється наказом та письмово доводиться базовим центром зайнятості до роботодавця. Прийняте рішення є підставою для укладання договору на фінансування витрат роботодавця на навчання працівників між роботодавцем та регіональним центром зайнятості.

" "