Відповідно до статті 24-1 Закону України "Про зайнятість населення" та постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 696 одним із видів компенсацій витрат роботодавця є компенсація на перепідготовку та підвищення кваліфікації працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб.

Компенсація витрат роботодавця, який працевлаштовує за направленням базового центру зайнятості зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб строком не менш як на 12 календарних місяців, на навчання здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Сума компенсації встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для отримання компенсації роботодавець протягом 5 робочих днів після закінчення навчання працівника (але не пізніше ніж через 12 місяців з дня його працевлаштування) звертається до базового центру зайнятості із заявою довільної форми про компенсацію витрат за її навчання. До заяви додаються завірені в установленому порядку копії трудового договору між ним і працівником або розпорядчого акта про прийняття на роботу, договору роботодавця з професійно-технічним або вищим навчальним закладом, підприємством, установою чи організацією, які мають ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг, на навчання працівника, платіжних документів, які підтверджують сплату роботодавцем вартості навчання працівника та документа працівника про освіту державного зразка, що підтверджує факт навчання, відомості про розрахунковий рахунок роботодавця для перерахування коштів з відшкодування за навчання із зазначенням прізвища, імені та по батькові працівника.

У разі навчання працівника безпосередньо роботодавцем, який має ліцензію на провадження діяльності з надання освітніх послуг, він подає завірені належним чином копії наказів про зарахування особи на навчання та відрахування у зв'язку із закінченням навчання, документи, що підтверджують оплату вартості навчання та копію документа державного зразка про освіту працівника, що підтверджує факт навчання, відомості про розрахунковий рахунок роботодавця для перерахування коштів з відшкодування витрат за навчання.

Рішення про компенсацію приймається базовим центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дати отримання всіх необхідних даних. Про прийняте рішення центр зайнятості письмово інформує роботодавця протягом 3-х робочих днів з дати його прийняття.


" "