Під час війни часто трапляються ситуації, коли  одна із сторін договору не може виконати свої обов'язки з причин, що не залежать від неї. Щоб уникнути штрафів та інших форм відповідальності, рекомендується посилатися на обставини непереборної сили (форс-мажор). 

Про суть форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) йшлося під час вебінару «Форс-мажорні обставини в умовах воєнного стану: договірне регулювання та практика застосування», організованого Кіровоградською регіональною торгово-промисловою палатою, за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Під час вебінару обговорювали суть обставин непереборної сили, та договірних положень з цього питання, негативний  вплив воєнного стану на невиконання зобовʼязань, можливі дії сторін у разі виникнення форс-мажорних обставин, наслідки засвідченого форс-мажору, санкційні застереження в господарських договорах, судову практику щодо застосування форс-мажорних обставин під час війни, форс-мажори у зовнішньоекономічних контрактах та питання валютного контролю тощо.

Понад дві години адвокатка Анастасія Зоц та юрисконсульт Геннадій Щербак, які були спікерами вебінару, давали конкретні відповіді на питання щодо настання, засвідчення та наслідків форс-мажорних обставин, що виникають у малого та середнього бізнесу.  Захід отримав схвальні відгуки від його учасників.

А для представників МСП, які не змогли приєднатися до заходу у реальному часі, вже опубліковано запис вебінару на YouTube

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» підтримує український бізнес з метою підвищення конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та на міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також забезпечує українські компанії можливостями скористатись перевагами міжнародної торгівлі.

2802 22802 42802 1

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "